Ilex tijdens de kerst

logoDe Ilex, ook wel hulst genoemd is het enige geslacht in de hulst familie wat bloeiende planten zijn. De hulst groeit als een enkele of meerstammige struik of als een dicht vertakte boom, die wel tot 10 meter hoog kan groeien. Afhankelijk van de soort kan de omvang variƫren. De stekelige bladeren en rode bessen zijn karakteriserend voor de Ilex, ze zien er mooi uit maar zijn zeer giftig. De glinsterende groene bladeren voelen enigszins leerachtig aan en hebben stekels aan de randen. De bloemen zijn vrij klein en onopvallend. Sommige soorten zijn sierplanten voor parken en tuinen terwijl de meeste mensen de Ilex kennen van de takken met de rode vruchten die in Europa populair zijn als kerstversiering.

Voor gelovigen was de Ilex meer dan alleen decoratie, de stekelige bladeren hielden de demonen en heksen op afstand. Maar de belangrijkste reden voor het gebruik van de plant was dat deze vooral geluk in een huishouden bracht. Opmerkelijke aan de hulst is dat deze in de donkere maanden mooi groen bleef en daarbij zelfs prachtige rode bessen kreeg. Hierdoor werd de plant als heilig verklaard. De christenen namen deze symbolische betekenis over van de Romeinen en gaven er een christelijke draai aan. De rode besjes staan symbool voor het bloed van Jezus en de stekelig bladeren staan symbool aan doornenkroon van Jezus.76_1

Tegenwoordig worden de bladeren en bessen van de Ilex voornamelijk gebruikt in kerststukjes. Het hout van de hulst wordt gebruikt voor meubilair en inlegwerk en de bladeren worden geplukt en gedroogd. Van de gedroogde bladeren wordt thee getrokken. Deze thee heeft een helende werking, zo help deze bij het verlagen van koorts en de verbeterd de afdrijving van urine. Tegenwoordig kennen we de Ilex alleen nog van de kerst stukjes of andere versiering.

Geef een reactie